Українці вже давно звикли знімати свою зарплату або заощадження із банківських карт. Ми навчилися користуватися банкоматами і вже довіряємо їм настільки, що все частіше вибираємо операцію «Без видачі чека». Але чим довше зростає довіра до такої системи виплат, тим більше з'являється бажаючих знайти у ній лазівки. Банки ставлять новітні системи захисту даних клієнтів, але і самим українцям варто подбати про свої кошти.

Знімаючи гроші з картки, достатньо звертати увагу на елементарні речі. Тим самим можна захистити себе від шахраїв і вберегти банківський рахунок від чужого втручання. Мінімальним запобіжним засобом, за словами фахівців, є малюнок на банкоматі. Перед тим, як вкласти у нього свою картку, варто порівняти вигляд самого пристрою з тим, що намальовано на картинці. Але і це ще не дає 100-відсоткової гарантії захищеності. Про те, як же вберегти свої гроші від шахраїв, дізнавався ForUm.

У чому проблема...

Зараз існує кілька видів шахрайства, пов'язаних з банківськими операціями. Один із основних – це встановлення скіммінгових пристроїв на банкомати. Вони допомагають зчитувати інформацію із платіжної карти. Це може бути відео-камера або підкладка під клавіатуру (вони вміють розпізнавати пін-код), пластикова накладка до кардрідера (що зчитує магнітну стрічку) та ін. Так що способів, завдяки яким треті особи можуть отримати всю необхідну інформацію, встигли придумати гнітюче багато.

«У 2012 році на банкоматах було виявлено 80 скіммінгових пристроїв, у 2011-му – 45. Так, є зростання вдвічі, але у сусідній Росії у 2012 році виявлено 2071 пристрій, і зростання у порівнянні з 2011 роком становить 422%», - розповіла керівник Міжбанківського Форуму безпеки розрахунків з платіжними картками Олеся Данильченко. За її словами, в Україні припадає 1,5 таких пристроів на 10 тисяч банкоматів.

Але сьогодні українці все частіше зазнають збитків від шахрайства в Інтернеті. «Рівень шахрайства в Інтернеті у порівнянні з 2011 роком зріс у 3 рази. При цьому у 70-80% випадків витік даних відбувався через вірусне забезпечення на комп'ютері клієнта», - зазначила експерт, додавши, що завдяки роботі МВС більше 75% вкрадених із рахунків коштів були повернуті українцям. «Зі 139 фактів, зафіксованих у минулому році, які пов'язані з крадіжками грошей, сума повернутих коштів склала 87 млн ​​ грн», - зазначив заступник начальника Управління у боротьбі з кіберзлочинністю МВС України Леонід Тимченко. За його даними, загальна сума збитку внаслідок махінацій з банківськими операціями за 2012 рік склала ні багато ні мало – 116 млн грн.

Хоча не варто забувати і про банальне злодійство. Найчастіше банківські картки зберігаються у гаманцях або сумочках. Тому разом з вашою готівкою, ключами та іншими цінностями, злодіям може дістатися картка. Маючи на руках лише її, грабіжникам буде складно скористатися вашим рахунком. Але якщо поруч у гаманці лежить написаний на папірці (а то й на самій карті) пін-код, то не скористається цим хіба, що Робін Гуд.

Виходить, що шахраї можуть полювати за вашими грошима найрізноманітнішими способами: від вірусу на комп'ютері або у мобільному телефоні до відео-камери на банкоматі. Але заздалегідь лякатися не варто – час від часу проводити «профілактичні заходи» зовсім не складно. Звичайна уважність і повага до своїх грошей можуть допомогти вберегти свою зарплату або багаторічні накопичення. Адже отримуючи доступ до карти, злочинець отримує доступ до всього вашого банківського рахунку, де можуть зберігатися заощадження на літню відпустку, на навчання дітей або просто на «чорний день».

Що робити?

«Шахраїв насамперед цікавитиме магнітна смуга і пін-код. Також їм потрібно отримати номер карти, ім'я і прізвище, із зворотного боку тризначний код. Це найлегше отримати, тому що такі дані зазвичай нанесені на карту», - говорить начальник управління інформаційної безпеки комерційного банку Олег Матата. Саме тому потрібно максимально обмежити можливий доступ третіх осіб до цієї інформації. «Коли ви розраховуєтесь з офіціантом, адже ви не даєте йому свій гаманець, дозволяючи брати стільки, скільки він вважатиме за потрібне? Ви дістаєте звідти гроші самостійно. Так слід чинити і з банківською карткою. Не варто віддавати її у руки обслуговуючому персоналу і вважати, що людина, яка пішла з нею, не скоїть протиправних дій. Адже щоб отримати цю інформацію, досить просто мати хорошу пам'ять або зробити тим же мобільним телефоном фотографію карти з обох боків. Таким чином злодій отримує майже всю необхідну інформацію. Супровід своєї карти є нашим безпосереднім обов'язком», - вважає експерт.

Крім того, варто подумати про те, де і в якому вигляді зберігати свій пін-код. З одного боку, якщо він написаний на папірці, то не переплутаєш цифри і уникнеш походів у найближче банківське відділення. На це потрібен час, бажання писати заяву і пояснювати співробітникам банку, як ти примудрився забути власний пін-код. Але, з іншого боку, якщо гаманець, у якому лежить карта з пін-кодом, вкрадуть, імовірність того, що ти залишишся з нулем на балансі, майже 100%. Тому потрібно двічі подумати про максимально комфортний, саме для вас, спосіб зберігання такої інформації. Не кожна людина може запам'ятати пін-код (особливо, якщо карток декілька), але подбати про захист своїх персональних даних повинні всі.

«Моя дружина весь час зберігає пін-коди разом з картками, і я не можу її від цього відучити. Я розумію, що їй так зручно. Але ось під час нашої відпустки за кордоном злодії проникли у номер готелю і встигли забрати не тільки наші мобільні, але і її гаманець. Добре, що буквально за день до поїздки я замовив нам нові карти і просто не встиг віддати їх дружині», - наводить приклад Олег Матата. Експерт рекомендує періодично користуватися такою банківською послугою, як оновлення карти. Як мінімум це варто робити один-два рази на рік і бажано перед поїздками за кордон. І як тільки ви виявили зникнення карти, необхідно її заблокувати, щоб уникнути сумних наслідків. «Для цього під рукою завжди повинен бути телефон вашого банку», - говорить експерт.

На його думку, клієнтові у цілому варто весь час тримати зв'язок з банком, адже в усіх подібних фінансових структурах є системи захисту. «Банки можуть відслідковувати нехарактерні для вас операції і тимчасово блокувати карту», ​​ - нагадує представник комерційного банку. Після цього персонал банку дзвонить клієнтові, засвідчується у його особі (задаючи контрольне питання і отримуючи на нього відповідь-пароль) і, якщо операція здійснена саме ним, розблокує карту. Таким чином, банк може вберегти ваш рахунок від пограбування.

Ще одним зі способів захисту своїх заощаджень Олег Матата вважає встановлення лімітів. «Потрібно встановити некритичний для вашої родини ліміт, тобто визначити ту суму, зникнення якої зможе перетерпіти сімейний бюджет. Для цього у банку ви просите встановити ліміт на вашу карту, наприклад, у розмірі 3 тисяч гривень», - радить він. Сюди ж варто додати СМС-інформування про свої банківські операції (SMS-банкінг). «Цим повинні користуватися всі!», - зазначає начальник управління.

Головне – профілактика

Щоб захистити свої гроші, достатньо подбати про свої дані заздалегідь. Для цього потрібно регулярно оновлювати антивіруси не тільки на персональних комп'ютерах, але і на мобільних; прикривати рукою введення пін-коду; не користуватися банкоматами, у яких встановлено додаткове освітлення або інші девайси (і в разі будь-яких підозр дзвонити у банк); придивлятися до того, чи відповідає зовнішній вигляд банкомату нанесеному на нього зображенню; контролювати хід власних банківських операцій і зберігати пін-код окремо від картки. Пильне ставлення до грошей може вберегти власну кишеню від чужої руки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1012