Міністерство охорони здоров'я України розробило та затвердило методичні рекомендації щодо здорового харчування. Про це повідомляє прес-служба відомства.

«Серед найбільш вивчених дієтичних підходів, покликаних зберегти здоров'я, виділяється дієта з низьким вмістом жиру, дієта для контролю артеріальної гіпертензії, середземноморська дієта і вегетаріанська дієта», - зазначили у МОЗ.

Згідно з документом, рекомендованим добовим рівнем споживання солі для здорових людей є 6 грамів або 2,3 грама натрію. Зменшення кількості солі у дієті асоційоване зі зниженням ризику ССЗ і смертності від них.

Усім без винятку слід споживати більше 300 грамів фруктів і 300 грамів овочів щодня. Ці харчові продукти є важливим джерелом харчових волокон. Збільшення рівня їх споживання призводить до зменшення смертності від ССЗ та інсульту.

У МОЗ рекомендують замінити споживання рафінованих злаків у дієті цільнозерновими злаками, які містять значно більше харчових волокон. Домінування у раціоні харчування рафінованих злаків призводить до набору зайвої ваги.

Необхідно також радити пацієнтам замінити молоко і молочні продукти з нормальним вмістом жиру на знежирені. Слід споживати 500-700 мл молочних і кисломолочних продуктів з низьким вмістом жиру щодня.

Особливу увагу слід звернути на необхідність значного обмеження споживання червоного м'яса і технологічних продуктів з нього. Риба, птиця, бобові, горіхи та насіння, а також знежирені молочні продукти повинні рекомендуватися як основне джерело білка.

Слід значно обмежити споживання насичених жирів і уникати вживання транс-жирів через істотне збільшення ризику атеросклерозу та інсульту.

«Сьогодні чотири класи хвороб - серцево-судинні, злоякісні пухлини, цукровий діабет, хронічні респіраторні - викликають більше 80% смертей у нашій країні і більше 70% всього тягаря хвороб. Тому постійне дотримання правил здорового харчування, звернення до профільного лікаря і дбайливе ставлення до власного здоров'я допоможуть уберегтися від численних ризиків і почуватися здоровим», - підсумували у МОЗ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

317