Ресторани, бари, кафе та інші заклади ресторанного господарства на 93% виконують закон про заборону куріння.

Про це повідомила медіа-координатор центру «Життя» Юлія Солоха, представляючи результати січневого моніторингу 1133 закладів ресторанного господарства у 13 обласних центрах України, у Києві та у Криму.

Солоха наголосила, що метою моніторингу була оцінка реальності виконання закону, який цілком забороняє паління у приміщеннях закладів ресторанного господарства.

Відповідно до моніторингу, основна частина якого проводилася з 16 години і до опівночі, у 508 перевірених кафе було виявлено 20 порушень - 4%, із 254 ресторанів порушення зафіксували у 16 ​​ - 6%.

Крім того, активісти виявили 20 барів-порушників із 261 перевіреного - 8%, також 32% порушень (у 12 закладах) зафіксовано у 38 нічних клубах.

Окремо учасники моніторингу перевірили паби, трактири, піцерії та більярдні: з 72 закладів у 8 були виявлені порушення - 11%, передає «УНІАН».

Таким чином, порушення - куріння сигарет, кальянів та наявність попільничок на столах - були зафіксовані у 76 закладах, що становить 7% загальної кількості перевірених закладів.

При цьому найбільшу кількість порушень було виявлено в Одесі, Донецьку, Києві та Харкові, найменше - в Івано-Франківську, Луганську і Чернігові.

«Закон, на нашу думку, на думку громадськості, дуже добре сьогодні виконується. Є поодинокі випадки, де порушують закон», - сказала Солоха і додала, що персонал ресторанів і кафе вдячний за те, що зараз їм «легше дихати».

За результатами перевірки активісти направили скарги щодо виявлених порушень у територіальні органи Державної інспекції з питань захисту прав споживачів.

Як повідомляв ForUm, в Україні з 16 грудня, згідно з прийнятим 24 травня законом «Про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів», заборонено куріння у громадських місцях.

Штрафи за порушення вимог закону для підприємців (фізичних та юридичних осіб) складають від 1000 грн до 10 000 грн, а для фізичних осіб-курців - від 51 до 175 грн.

З січня 2013 року у Києві та інших областях країни почався моніторинг виконання закону про повну заборону куріння у громадських та на робочих місцях.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

407