Протягом 2013 р. Міністерство юстиції здійснить гендерно-правову експертизу шести базових законів України щодо дотримання в них принципу рівноправ'я жінок і чоловіків, повідомляє прес-служба відомства.

Як повідомив міністр юстиції України Олександр Лавринович, до кінця року запланована експертиза базових законів «Про наукову і науково-технічну діяльність» і «Про культуру».

Крім того, за його словами, у сфері охорони здоров'я будуть досліджені такі базові закони: «Основи законодавства України про охорону здоров'я» і «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ». У сфері оплати праці та пенсійного забезпечення будуть досліджуватися базові закони «Про оплату праці» та «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною».

Міністр нагадав, що гендерна експертиза здійснюється з метою наближення вітчизняного законодавства до міжнародних стандартів. Під час експертизи національне законодавство піддасться комплексному дослідженню на відповідність міжнародно-правовим актам з прав людини стосовно дотримання принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Для дослідження, за словами Лавриновича, вибираються акти законодавства в тих сферах суспільних відносин, які найбільше хвилюють громадян України, і які безпосередньо стосуються прав і свобод жінок і чоловіків.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229