У Київській міській державній адміністрації немає важелів контролю над тарифами на проїзд у маршрутках. Про це в коментарі кореспондентові ForUm'у заявив директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«Будь-який господар сам встановлює ціни на свій товар. При бажанні він їх може підвищувати, от тільки попит падатиме. Відмінність маршруток від іншого виду послуг у тому, що в цьому бізнесі мало конкурентів. Якщо перевізник виграв тендер на обслуговування певного маршруту, то далі на нього місцева влада ніби як і не впливає. Єдиним альтернативним вирішенням цього питання міг би стати муніципальний транспорт, який обслуговував би всі ті маршрути, що і «маршрутники», - зазначив фахівець.

На його думку, якби у людей був вибір - сідати в маршрутку чи в громадський транспорт, то це не дозволяло б «маршрутникам» необмежено піднімати ціни на проїзд.

«Але, на жаль, такої альтернативи немає, і з кожним роком вона стає все слабкішою. Справа в тому, що місцева влада купує великогабаритні тролейбуси і автобуси, які придатні тільки для обслуговування певних маршрутів - на широких вулицях, проспектах і т.п. Тому майже все місто віддано «маршрутникам» під чесне слово, що вони не будуть підвищувати тарифи», - підкреслив Сергієнко.

При цьому, за його словами, жодних важелів контролю над тарифами у КМДА немає. «Потрібно створювати альтернативу або вводити адміністративні обмеження на вартість проїзду. Тобто, якщо перевізнику дається якийсь маршрут, то в договорі необхідно чітко вказувати вартість проїзду і час, протягом якого її не можна міняти», - підсумував Сергієнко.

Нагадаємо, у Києві в черговий раз підвищилися тарифи на проїзд у приватних маршрутних автобусах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

131