Російська Федерація має намір збільшити виробництво зрідженого природного газу і поетапно лібералізувати його експорт.

Про це президент Росії Володимир Путін сказав на засіданні Комісії з питань стратегії розвитку паливно-енергетичного комплексу та екологічної безпеки.

«Для розвитку цієї галузі слід створити всі умови, мова йде про необхідність продумати можливу поетапну лібералізацію експорту скрапленого природного газу», - сказав Путін.

За його словами, цим питанням треба займатися послідовно і предметно, оскільки інакше цей ринок відійде конкурентам.

«Все більше значення набуватиме зріджений природний газ, сьогодні частка нашої країни у світових поставках скрапленого природного газу складає всього 3,6%», - повідомив він.

На думку російського президента, для створення сучасних потужностей з виробництва ЗПГ Росії буде потрібно до десяти років, бо це дуже трудомісткий проект, передає «УНІАН».

У свою чергу, глава компанії «Роснефть» Ігор Сєчін звернувся до керівництва РФ із проханням розглянути можливість лібералізації експорту СПГ з шельфових проектів.
«Такі обсяги не можуть бути реалізовані на внутрішньому ринку, тому ми просимо поставити питання про лібералізацію експорту газу, в даному випадку мова йде про зріджений газ», - сказав Сєчін. За його словами, майже половина запасів «Роснефти» на шельфі припадає на газ.

Як відомо, за російським законодавством експортувати природний газ має право тільки компанія «Газпром». У Міненерго раніше повідомляли про можливість експорту СПГ російською компанією «НОВАТЕК» - найбільшого незалежного виробника природного газу в Російській Федерації.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

601