Екологи стурбовані обваленням декількох підвісних бетонних панелей у непрацюючому машинному залі Чорнобильській АЕС.

«Навіть якщо не помінявся радіаційний фон, це тривожний сигнал», - заявив керівник енергетичної програми «Грінпіс Росія» Володимир Чупров.

«Це поганий сигнал - якщо впали панелі в машинному залі, то в принципі немає гарантії, що найближчим часом не почне валитися саркофаг, побудований в 1986 році», - сказав еколог, передає «Інтерфакс-Україна».

«Найбільша проблема саркофагу - дрібнодисперсний пил, що накопичується всередині конструкції. Цей пил спочатку радіоактивний. У разі поширення цього дрібнодисперсного пилу він становитиме небезпеку, поширюючись на десятки кілометрів, можливе локальне забруднення. Термін служби старого саркофага закінчується, саме тому ведуться роботи з будівництва нового», - зазначив Чупров.

Глава підкомітету парламенту України з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Валерій Кальченко заявив, що нічого страшного через обвалення підвісних бетонних панелей у непрацюючому машинному залі на Чорнобильській АЕС не сталося.

«Частина покрівлі в машинному залі між 4-м і 3-м енергоблоками впала від снігу. Площа обвалу 500-600 кв. метрів. На місці вже працюють рятувальники, міліція. Розчищають сніг, прибирають завали. Радіаційний фон у нормі», - повідомив він.

Машинний зал на ЧАЕС раніше обслуговував всі 4 енергоблоки АЕС. Коли було прийнято про закриття станції, турбогенератори зупинили. Персонал станції періодично обстежує стан обладнання. На момент обвалення плит людей у ​​залі не було.

Як повідомляв ForUm, у вівторок, 12 лютого, на Чорнобильській атомній електростанції сталося часткове руйнування стінових панелей і частини легкої покрівлі машинного залу енергоблоку №4 Чорнобильської атомної електростанції над приміщеннями, які не обслуговуються.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217