Україна потребує істотної реформи виборчого законодавства. Про це, як повідомляє відділ взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, заявив голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал під час зустрічі з главою місії Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ зі спостереження за виборами народних депутатів України Одрі Гловер.

«Я переконаний, що з урахуванням української специфіки, мажоритарна складова стала основним негативним моментом минулих виборів. Тому я залишаюся прихильником пропорційної системи з відкритими регіональними списками», - зазначив він.

На його думку, мажоритарний принцип як такий має право на життя, але за умови існування розвинутого громадянського суспільства.

Шаповал відніс до необхідних змін виборчого законодавства запровадження порядку формування виборчих комісій за перевіреним практикою принципом: одна половина складу від парламентської більшості, а друга - від опозиційних партій, представлених у парламенті. «Таким чином, вдасться мінімізувати або взагалі унеможливити вкрай негативну, як показує досвід, участь у цьому процесі так званих технічних партій», - зазначив він.

Як відомо, вибори у Верховну Раду пройшли 28 жовтня за змішаною пропорційно-мажоритарною системою.

Сьогодні, 12 лютого, регіонал Володимир Олійник заявив, що якщо опозиція продовжить блокувати трибуну парламенту і не дозволить почати роботу другої сесії Верховної Ради VII скликання, парламентська фракція Партії регіонів може погодитися на перевибори. Депутат виступає за проведення виборів за мажоритарною системою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276