Військовий суд Киргизії у вівторок заочно засудив екс-президента республіки Курманбека Бакієва до 24 років колонії посиленого режиму, а Жаниша (Жанибека) Бакієва, який очолював Службу держохорони, - до довічного позбавлення волі.

Вирок Курманбеку і Жанибеку Бакієвим винесений у рамках справи про потрійне вбивство у березні 2009 року колишнього керівника адміністрації президента, впливового політика Медета Садиркулова, а також директора інституту стратегічних досліджень Сергія Слепченка і водія, які перебували з ним у машині.

Згідно з вироком суду, екс-главу держави визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених статтею КК Киргизії «зловживання службовим становищем». Екс-президент у сукупності засуджений до 24 років позбавлення волі з конфіскацією майна і відбуванням покарання у колонії посиленого режиму, повідомляє РІА «Новости».


 
Жаниш Бакієв визнаний винним за шістьма статтями КК республіки, у тому числі про масове вбивство, і засуджений до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, він позбавлений всіх військових заслуг і звання «генерал-лейтенант».

Курманбек та Жаниш Бакієви переховуються у даний час від киргизького правосуддя на території Білорусі.

На даний момент у Бішкеку проходить також ще один судовий процес у справі про масовий розстріл демонстрантів під час держперевороту 2010 року.

Як відомо, у квітні 2010 року у Киргизії стався державний переворот, у результаті якого влада перейшла у руки тимчасового коаліційного уряду, що складався із лідерів опозиційних партій. При цьому загинули близько 90 людей, близько тисячі отримали поранення. Екс-президент Курманбек Бакієв, його брат Жаниш (Жанибек) Бакієв, а також інші наближені, які втекли із країни, були заочно звинувачені у низці тяжких злочинів, у тому числі у масовому вбивстві, пов'язаному з перевищенням посадових повноважень, і оголошені в міжнародний розшук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

973