Європа на сьогоднішній день не відіграє тієї ролі, яку відігравала у ХХ столітті. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході Національного експертного форуму «Україна-2013. Прогноз» заявив член Ради Федерації РФ, координатор Євразійського Діалогу Андрій Клімов.

«Я не вірю у колапс євроінтеграційного проекту, але й розширення ЄС найближчим часом не передбачається. У нього небагато можливостей для фінансової підтримки своїх держав, і ще менше - для інших країн», - зазначив парламентарій і додав, що таку допомогу може надавати Росія.

«У нас такий золотовалютний резерв, що ми можемо покрити загальні витрати на 15 місяців. Взагалі, центр економічного впливу зміщується у євразійський регіон - тут вже виробляється більше половини всього ВВП земної кулі», - сказав фахівець.

Коментуючи євроінтеграційні прагнення України, Клімов зазначив, що Москва визнає суверенне право сусідів визначатися у зовнішній політиці, але при цьому додав: «Бути поступливим сусідом - це одне, а бути повноцінним членом Євросоюзу - це інше».

Як раніше повідомляв ForUm, європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що існує реальна можливість підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у листопаді цього року.

Україна і ЄС почали переговори щодо Угоди про асоціацію в 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня 2012 року Угода була парафована сторонами.

У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики йдеться, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 року, якщо українська влада продемонструє суттєвий прогрес у вирішенні означених Європейським союзом проблем.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

210