З січня 2013 року Словаччина стала масово видавати українцям довгострокові шенгенські візи. Істотно розширивши кількість категорій громадян, які можуть претендувати на мультивізу (тепер до них належать туристи, бізнесмени і родичі громадян Словаччини), країна добилася справжнього паломництва у закарпатських турагентствах. Так, за січень місяць словацькі дипломати вже встигли видати українцям 6000 віз, що майже вдвічі більше, ніж у грудні 2012-го.

Згідно з правилами, якщо людина ще жодного разу не була в країні, де діє Шенгенська угода, вона отримає візу на термін від шести місяців до двох років. Якщо у неї вже був «шенген», то вона може розраховувати на мультивізу строком від двох до п'яти років.

Словацькі дипломати переконують, що їм таке спрощення вигідне – туроператори і власники готелів Словаччини вже відчули приплив українських туристів. А наші політики вбачають у цьому нововведенні позитивний сигнал від Європейського Союзу.

Про причини несподіваного послаблення візового режиму між Словаччиною та Україною і можливості подібної ініціативи з боку інших країн Європейського Союзу ForUm запитав у експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1116