Представники колишньої правлячої партії Грузії «Єдиний національний рух», яка перейшла в опозицію, мають намір підтримати ініціативу парламентської більшості про обмеження права президента Михайла Саакашвілі на розпуск парламенту і відставку уряду за умови, що одночасно будуть прийняті конституційні поправки про незмінність зовнішньополітичного курсу країни.

Раніше у понеділок депутат від парламентської більшості Давид Саганелідзе закликав «Єдиний нацрух» проголосувати за конституційні зміни, згідно з якими президент буде позбавлений наділених повноважень. За грузинською Конституцією, президент має право розпустити законодавчий орган, за винятком періоду за шість місяців до президентських виборів і шість місяців після парламентських виборів.

Вибори у парламент пройшли в Грузії 1 жовтня 2012 року, президентські відбудуться у жовтні 2013. Це означає, що глава держави може розпустити парламент у квітні.

Минулого тижня представники «ЄНД» виступили з ініціативою підготувати законопроект про незмінність зовнішньополітичного курсу країни на інтеграцію у європейські та євроатлантичні структури. Однак прем'єр-міністр Бідзіна Іванішвілі заявив, що не має наміру ухвалювати подібний законопроект, і назвав цю ініціативу «несерйозною», передає РІА «Новости».

«Ми готові дати більшості гарантії і зняти з них страхи, що вони не втратять свої крісла, проте у той же час ми повинні зняти страх з нашого населення, який стосується зовнішньополітичного курсу країни», - заявив колишній голова парламенту Давид Бакрадзе на брифінгу у понеділок. Він додав, що «Нацрух» готовий до співпраці за умови одночасного прийняття цих двох конституційних поправок».

Обговорення нових поправок до Конституції призначене у парламенті на 6 лютого.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

199