Днями прес-служба Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) розповсюдила звернення глави церкви патріарха Філарета (Денисенка) до архієреїв УПЦ Московського патріархату (УПЦ МП), в якому той стверджує, що найближчим часом українська церква може втратити самостійність.

У зверненні, яке доступне на сайті УПЦ КП, Філарет повідомив про те, що на архієрейському соборі РПЦ, запланованому на 2-5 лютого, можуть прийняти рішення про створення в структурі УПЦ МП митрополичих округів, що призведе до відома ролі Синоду і митрополита Київського і всієї України Володимира до декоративної.

За словами патріарха Філарета, нові митрополії, які створять за прикладом російських, незважаючи на те, що формально належатимуть Київській митрополії, будуть прямо управлятися з Москви, оскільки без її дозволу і благословіння в них не можна буде призначати або переміщати архієреїв.

Патріарх Філарет закликав архієреїв УПЦ МП захистити свою церкву і честь Київського митрополита від посягань з боку Москви і не допустити реалізації такого сценарію.

Представники УПЦ МП, у свою чергу, скептично поставилися до подібних попереджень Філарета і назвали їх не більше ніж спробою глави церкви Київського патріархату нагадати про себе.
ForUm звернувся до представників церкви та експертів, щоб дізнатися їхню думку про сформовану ситуацію і можливий варіант розвитку подій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

518