Лідер КНДР Кім Чен Ин видав наказ про введення воєнного стану в країні у зв'язку з планованим випробуванням ядерної зброї, яке має відбутися найближчим часом. Про це з посиланням на анонімне джерело повідомляє 31 січня південнокорейська газета «Чунан Ільбо».

За даними інформатора видання, воєнний стан у КНДР було введено з 00:00 годин 29 січня. Всі прикордонні сили, а також війська, що знаходяться в центральній частині країни, повинні бути приведені в бойову готовність.

Крім того, джерело повідомило, що ядерні випробування будуть проведені раніше, ніж передбачалося в пресі. Так, висловлювалися версії, що вони відбудуться 16 лютого, в день народження колишнього лідера Північної Кореї Кім Чен Іра, або 25 лютого, коли відбудеться інавгурація президента Республіки Корея Пак Кин Хе, передає «Lenta.ru».

Інше джерело в уряді Південної Кореї повідомило журналістам, що у середу, 30 січня, влада помітила збільшення активності в районі полігону Пунгері. «Ми припускаємо, що Північ проводить підготовку для того, щоб провести ядерне випробування в будь-який час», - заявило воно.

У північнокорейській пресі в неділю, 27 січня, також з'явилися повідомлення, що Кім Чен Ин зібрав у суботу екстрену нараду з військовим керівництвом країни. За відомостями офіційних ЗМІ, на ньому було доручено вжити «специфічні заходи», проте не уточнювалося, які.

У грудні 2012 року Північна Корея провела успішний запуск ракети «Инха-3» із супутником, що викликало осуд світової спільноти, запідозривши країну у випробуванні балістичної ракети. 22 січня Рада безпеки ООН дозволила економічні санкції проти Північної Кореї, включивши до списку організацій, які потрапляють під їх дію, низку нових компаній та осіб.

Через два дні стало відомо про те, що в КНДР було прийнято рішення про проведення третіх за рахунком випробувань ядерної зброї в КНДР. Санкції ООН в країні прийняли за «оголошення війни».

Коли у березні 1993 року Північна Корея вийшла з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, в країні також був введений воєнний стан. З 2006 року в КНДР за рішенням Ради безпеки ООН заборонено проводити ядерні випробування. Незважаючи на це, з тих пір Північна Корея провела перше випробування плутонієвих бомб у жовтні 2006 року і друге - у травні 2009 року.

Alpha

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

316