Міністерство доходів і зборів України не підтримує ініціативу Міністерства юстиції про виключення акцизних марок з переліку бланків суворої звітності, оскільки це призведе до зростання фальсифікату. Про це ForUm'у повідомили в прес-службі Міндоходів.

«Однією з умов запобігання незаконному обігу марок акцизного податку є їх належність до бланків суворої звітності. Марки підтверджують сплату акцизного податку, легальність ввезення та реалізації на території України алкоголю і тютюну. Виключення їх з переліку цих документів, як пропонує Мін'юст, призведе до розширення тіньового ринку», - вважають фахівці міністерства.

Також у Міндоходів нагадали, що існує певний порядок використання бланків суворої звітності. «Кожен бланк містить серію і номер, що дозволяє уникнути їх дублювання. Крім того, списуються бланки за затвердженою формою, в якій також зазначаються ці дані. Такий порядок виключає виготовлення підроблених документів, у даному випадку - акцизних марок », - підкреслили у відомстві.

«На сьогодні підпільне виробництво алкоголю і тютюну досить широко використовується серед податкових злочинців. Фальсифікат, який пропонується споживачам, практично у всіх випадках загрожує їхньому життю. Так, наприклад, у рамках операції «Акциз», яка почалася з грудня минулого року, вже припинено діяльність 19 незаконних виробництв підакцизних товарів. До Єдиного державного реєстру досудових розслідувань внесена інформація про скоєння 151 кримінального правопорушення, пов'язаного з незаконним виробництвом та обігом підакцизних товарів, вилучено підакцизних товарів на загальну суму 42,9 млн грн», - повідомляє прес-служба міністерства.

На думку фахівців Міндоходів, скасування бланків акцизних марок як документів суворої звітності призведе до зростання таких правопорушень у кілька разів.

У той же час аналітики підтримують ініціативу Мін'юсту про скасування вимог суворої звітності для свідоцтва платника єдиного податку і торгового патенту.

«Це сприятиме підвищенню якості податкового сервісу, спростить процедури адміністрування податків і зменшить витрати часу платниками податку на одержання цих дозвільних документів. Крім того, такі нововведення сприятимуть підвищенню показників України в рейтингу Всесвітнього банку і Міжнародної фінансової корпорації «Ведення бізнесу», - сказали в Міндоходів.

Нагадаємо, що Указом Президента України під №726/2012 від 24.12.2012 р. утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на міністерство, що утворюється, функції з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

235