Міністр закордонних справ України Леонід Кожара офіційно попросив ЄС про допомогу у звільненні українських заручників у Лівії та української журналістки Анхар Кочнєвої в Сирії.

Про це міністр заявив українським журналістам пізно ввечері 30 січня після зустрічі з Верховним представником ЄС з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.

«Була наша окрема розмова щодо ситуації з 23 в'язнями - українськими громадянами у Лівії, я передав пані Ештон формальний запит від української сторони, вона обіцяла сприяти з боку Європейського Союзу у звільненні цих громадян. І ми говорили також про ситуацію навколо пані Кочнєвої, і також нам обіцяли надати підтримку з цього питання», - сказав міністр, передає «УНІАН».

Він зазначив, що сторони не обговорювали, якою може бути конкретна допомога.
«На такому рівні не може бути конкретики, ми домовилися про політичну підтримку Європейського Союзу», - сказав він.

Як повідомляв ForUm, у жовтні 2012 року громадянку України Анхар Кочнєву викрали бойовики основного сирійського опозиційного воєнізованого угруповання, яке іменує себе підрозділом Вільної сирійської армії. У січні 2013 року стало відомо, що бойовики знизили викуп за Кочнєву з $50 млн до $20 млн.

4 червня Військовий суд Тріполі засудив 19 громадян України до 10 років ув’язнення за пособництво режиму екс-лідера Лівії Муаммара Каддафі. Крім того, один громадянин РФ (одесит з російським громадянством Олександр Шадра) отримав довічне ув'язнення, ще один росіянин і три білоруси отримали по 10 років в'язниці.

20 червня захист українців, засуджених лівійським судом до 10 років ув'язнення за пособництво режиму екс-лідера Лівії Муаммара Каддафі, подав апеляцію на це рішення суду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190