Великобританія відправить близько 350 військовослужбовців у Західну Африку для підтримки французьких військ, які ведуть у Малі бойові дії проти ісламістів, пише BBC News з посиланням на заяву канцелярії прем'єр-міністра Девіда Кемерона.

Із цих військовослужбовців до 40 чоловік будуть займатися поліпшенням підготовки малійській армії, а 200 відправлять в сусідні африканські країни як військових радників.

Раніше британські власті погодилися допомогти французьким військовим у Малі у сфері логістики, але не збиралися відправляти туди своїх солдатів. Зокрема, Лондон виділив два військово-транспортні літаки C-17, а також літак повітряної розвідки і управління нанесення ударів Raytheon Sentinel R1. Їхнім обслуговуванням будуть займатися близько 90 британських військовослужбовців, пише The Guardian. При цьому у Лондоні підкреслили у черговий раз, що британський контингент не буде безпосередньо брати участі у бойових діях.

Найближчим часом у Брюсселі відбудеться зустріч представників країн ЄС. Вони мають намір обговорити організацію спільної військової місії щодо підвищення боєздатності малійської армії.

Крім цього, 29 січня відбулася зустріч представників африканських і західних країн у столиці Ефіопії Аддіс-Абебі, передає Associated Press. Було досягнуто домовленості виділити на військову місію у Малі фінансову допомогу у розмірі 455,5 мільйона доларів. Євросоюз погодився надати 67 мільйонів доларів, Японія - 120 мільйонів доларів, а США - 96 мільйонів доларів, пише «Lenta.ru».

Тим часом Африканський союз стверджував, що на операцію потрібно як мінімум 461 мільйонів доларів, а з урахуванням додаткових коштів, необхідних малійській армії і Економічному співтовариству західноафриканських держав (ECOWAS), ця сума зросте до 960 мільйонів доларів.

У січні французькі війська почали разом з малійською армією наступ на північ Малі, щоб звільнити його від повстанців-ісламістів. Бойовики контролювали ці території з квітня 2012 року. На даний момент французькі і малійські військові зміцнюють свої позиції у місті Тімбукту після того, як витіснили звідти бойовиків.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

254