Заворушення на вулицях єгипетського Суеца, які розігралися у другу річницю революції в Єгипті, змусили керівництво країни вжити найрішучіших заходів – у місто введені урядові війська. Про підкріплення попросив начальник місцевої поліції.

Для того, щоб не сіяти серед городян паніку, солдати поширюють по Суецу листівки, із яких випливає, що введення військ – це тимчасовий захід, розпочатий для забезпечення безпеки населення міста.

 
 
Сутички між опозиціонерами (прихильниками світського шляху розвитку Єгипту), які вийшли на вулиці, та силами правопорядку пройшли по всій країні. У Суеці у ході сутичок були вбиті 8 осіб, у тому числі двоє солдатів-строковиків. Всього у ході безладів у країні потерпіли 456 осіб.
 
 
У спеціальному зверненні до співгромадян у зв'язку з безпорядками президент країни Мохаммед Мурсі підкреслив, що держава «без коливань буде переслідувати злочинців і передавати їх у руки правосуддя». Крім того, він закликав єгиптян «поважати принципи революції» і висловлювати свої погляди мирно.
 
 
Нагадаємо, що революція в Єгипті сталася взимку 2011 року, коли спровоковані заворушеннями у Тунісі демонстрації політичних активістів призвели до повалення багаторічного правителя Єгипту Хосні Мубарака.

У 2012 р. відбулися загальнонаціональні вибори президента Єгипту. Перемогу на них отримав ісламіст Мохаммед Мурсі. Після приходу до влади політик відсторонив від управління державою військових, взяв курс на посилення своєї влади та ісламізацію суспільства.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2012 року президент Єгипту Мурсі затвердив нову Конституцію країни. Її проект підтримали 63,8% громадян, які мають право голосу. Опозиційні партії заявили про масові фальсифікації, які мали місце при голосуванні.

Нова Конституції Єгипту встановлює для президента нову межу повноважень - не більше двох термінів по чотири роки. Раніше глава держави міг переобиратися на 6-річний термін необмежену кількість разів. Із документа прибрали згадку про рівноправність чоловіків і жінок, а у статті про свободу зібрань з'явився пункт про обов'язкове попереднє повідомлення властей. Державною релігією в країні визнається іслам, а в основі законодавства залишаються принципи шаріату.

За матеріалами: Reuters, «ВВС», «Lenta.ru»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

299