Слідчі досі не отримали згоди екс-Президента Віктора Ющенка на здавання аналізів крові. Про це в інтерв'ю «Сегодня» повідомив перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін.

За словами першого заступника генпрокурора, зараз слідство не може рухатися далі у цій справі.

«Ми досі не отримали його згоди на здавання аналізів крові, без чого слідство не може рухатися далі. У новому КПК передбачена примусова здача подібних зразків, однак лише теоретично. На практиці немає механізму реалізації цього положення. Зараз група експертів працює над розробкою такого механізму. Можливо, це буде спільний наказ по Міністерству охорони здоров'я та силовим відомствам... У будь-якому разі, це не швидка справа», - сказав Кузьмін.

Як раніше повідомляв ForUm, перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін не виключив можливості примусового відбору зразків крові у екс-Президента України Віктора Ющенка.

Нагадаємо, 5 вересня 2004 року Ющенко, будучи кандидатом у президенти, зустрічався з керівництвом Служби безпеки України, після чого відчув нездужання і 10 вересня був госпіталізований у віденську клініку. Лікарі заявили, що Ющенко отруєний діоксином, причому отрута потрапила в організм пацієнта приблизно за п'ять днів до госпіталізації. Пізніше було проведено низку експертиз. Повторна експертиза наприкінці травня 2006 року підтвердила факт наявності діоксину в організмі Ющенка.

У листопаді 2009 року тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з розслідування обставин отруєння Ющенка у 2004 році заявила про необхідність провести нові дослідження аналізів, які б підтверджували версію отруєння, а також змінити склад прокурорської слідчої групи.

Після призначення на пост генпрокурора (початок листопада 2010 року) Віктор Пшонка неодноразово підтверджував наміри провести додатковий аналіз крові Ющенка в рамках розслідування цієї справи, щоб встановити, чи дійсно мало місце отруєння.

Ющенко заявив, що погодиться повторно здати кров на аналіз у національну лабораторію, якщо Генпрокуратура наведе вагомі причини для цього. За його словами, у нього у крові досі залишилося 5% діоксину.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

211