Новий Кримінальний процесуальний кодекс кардинально змінив систему кримінальної юстиції. Про це глава Міністерства внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив під час засідання розширеної колегії відомства, повідомляє прес-служба МВС.

За його словами, підвищення ефективності діяльності органів внутрішніх справ, стан захисту прав і свобод громадян, громадської безпеки знаходяться в прямій залежності від рівня законодавчого забезпечення. У зв'язку з цим питання організації роботи органів внутрішніх справ в умовах нещодавно прийнятого КПК сьогодні є вкрай актуальними.

«Безперечним є факт, що затверджені Кодексом процесуальні норми створили нові умови для оперативно-службової діяльності органів внутрішніх справ», - зазначив глава МВС.

Захарченко також наголосив, що нормативно-правова база, якою керуються в роботі правоохоронці, змінилася. Він зазначив, що необхідно організувати навчання співробітників, провести їх перепідготовку, а також забезпечити їх психологічну адаптацію до роботи за новими правилами.

У зв'язку з цим начальник Головного слідчого управління МВС України Василь Фаринник зупинився на основних нововведеннях, пов'язаних з роботою органів внутрішніх справ в умовах нового КПК.

Зокрема, він звернув увагу начальників регіональних органів внутрішніх справ на те, що з 1 січня почали свою діяльність Центри безкоштовної вторинної правової допомоги.

«Це означає, що зараз має здійснюватися оперативне призначення адвоката затриманого, що є суттєвою допомогою слідчим під час розслідування», - зазначив Фаринник.

За його словами, такі центри є в кожному регіоні. Між МВС і Мін'юстом проводяться щоденні звірки, щоб виключити випадки ненадання затриманим громадянам своєчасної вторинної правової допомоги. У цілому ж контроль за організацією цієї роботи здійснює Кабінет Міністрів України.

Як раніше повідомляв ForUm, новий Кримінальний процесуальний кодекс набув чинності 20 листопада, через 6 місяців після його опублікування.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

363