Україна підтверджує готовність направити фрегат «Гетьман Сагайдачний» для участі в операції ЄС з протидії піратству «Аталанта» після виконання завдань в операції «Океанський щит».
 
Як повідомляє Департамент преси та інформації Міністерства оборони, про це заявив у Брюсселі начальник Генерального штабу, головнокомандувач Збройними силами України генерал-полковник Володимир Замана під час зустрічі з новопризначеним головою Військового комітету Європейського союзу генералом Повітряних сил Франції Патріком де Розьє.
 

Сторони обговорили стан військового співробітництва між ЗСУ та військовими структурами ЄС. Було відмічено успішне виконання Робочого плану військового співробітництва між ЗСУ та Радою ЄС в області Загальної політики безпеки і оборони (ЗПБО) у 2012 році за визначеними пріоритетами: розширення формату військово-політичного діалогу між керівництвом Збройних сил України та військових структур Євросоюзу, участь в операціях з врегулювання криз під керівництвом ЄС, досягнення взаємосумісності визначених підрозділів ЗС України для участі у спільних військових навчаннях, підготовка до залучення підрозділів української армії до формування бойових тактичних груп ЄС, а також підготовка фахівців у сфері ЗПБО.

«Україна готова направити фрегат «Гетьман Сагайдачний» з вертольотом і дооглядовою командою на борту для участі в операції ЄС з протидії піратству «Аталанта» після виконання завдань в операції «Океанський щит» у кінці 2013 року», - сказав Замана.

За його словами, триває робота з підготовки екіпажу та корабля до участі в операції, спільно з МЗС України опрацьовується відповідна технічна угода.

Голова Військового комітету ЄС висловив задоволення результатами оперативного чергування сил і засобів ЗСУ у складі бойової тактичної групи ЄС «Хелброк» (Греція, Болгарія, Румунія, Кіпр).

Українська сторона також поінформувала про намір взяти участь у формуванні БТГ ЄС «Хелброк» у 2014 році, а також про готовність у майбутньому приєднатися до чергування у складі інших БТГ ЄС, зокрема, бойової тактичної групи ЄС країн Вишеградської четвірки у 2016 році.

Сторони відмітили успішне проведення у ЗС України вже другого курсу ЗПБО за сприяння Європейського коледжу безпеки і оборони. На даний захід була залучена широка аудиторія слухачів при мінімальних фінансових витратах.

Замана висловив сподівання на подальшу співпрацю з новим головою Військового комітету ЄС і запросив його відвідати Україну з офіційним візитом у 2013 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

271