Президент Віктор Янукович вніс до Верховної Ради законопроект про ратифікацію Україною Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міжнародного усиновлення.

Відповідний законопроект №2002 був зареєстрований у парламенті 14 січня 2013 року.

Вказаним документом пропонується змінити низку правил усиновлення іноземцями дітей з України.

Зокрема, першочергове право усиновлення отримають громадяни країн-членів конвенції, держав, з якими раніше були підписані відповідні угоди, а також родичі самих дітей.

Крім того, пропонується, щоб питаннями усиновлення та передачі дітей під опіку іноземців займалися тільки установи влади - органи опіки, служби у справах дітей, Мінсоцполітики або консульські представництва України за кордоном. А збирати документи та представляти інтереси іноземних усиновлювачів зможуть іноземні організації, які отримуватимуть дозвіл на таку діяльність.

У разі прийняття документа буде чітко регламентована процедура усиновлення та відстеження долі дитини за кордоном.

У тексті законопроекту також прописані окремі пропозиції української сторони до тексту конвенції, які повинні бути схвалені її членами.

Зокрема, Україна пропонує дозволяти виїзд дитини за кордон тільки після набуття чинності судового рішення про її усиновлення та давати дозвіл на діяльність іноземного агента на своїй території тільки у тому разі, якщо він буде відслідковувати долю усиновленої дитини.

Як повідомляв ForUm, Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко раніше повідомив, що Україна не боїться збільшення іноземних усиновителів на тлі введення заборони на міжнародне усиновлення у Росії.

«Ми жодним чином не боїмося збільшення іноземних усиновлювачів, які приїдуть в Україну. Українське законодавство давно збудоване і спрямоване на розвиток національного усиновлення. Українське законодавство давно має цілу низку обмежень, але не суперечать інтересам дитини щодо міжнародним усиновителям», - сказав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

300