Незалежна асоціація банків України (НАБУ) звернулася до Національного банку України з проханням допомогти в забезпеченні банкам права вносити і отримувати інформацію з Державного реєстру обтяжень рухомого майна (ДРОРМ) в електронному вигляді та відновленні проведення оплати таких послуг не окремо по кожній операції, а згідно з виставленим за місяць рахунком, повідомляє прес-служба Незалежної асоціації банків України.

«З початку 2013 року Державне підприємство «Інформаційний центр» відмовляє банківським установам у внесенні, зміні та отриманні інформації в електронному вигляді із ДРОРМ, посилаючись на необхідність попередньої оплати кожної послуги та надання підтверджуючого документа про плату за внесення запису до реєстру», - йдеться у листі НАБУ на адресу глави НБУ Ігоря Соркіна. Ця інформація має ключове значення при прийнятті рішення про видачу/невидачу кредиту позичальникові.

НАБУ зазначає, що необхідність особистого подання уповноваженим представником банку документів на внесення, зміну або отримання інформації із ДРОРМ у паперовому вигляді за кожною окремою операцією (з наданням підтверджуючого документа про оплату послуги та довіреності) не тільки призведе до непродуктивних витрат часу і праці, але й значно підвищить вартість кредитних операцій. Такий підхід суперечить завданням Президента і уряду України щодо пошуку інструментів для здешевлення кредитування.

Блокування оперативного внесення та отримання інформації із ДРОРМ істотно підвищує ризики банківської системи при здійсненні активних операцій. Так, неможливість здійснення оперативної перевірки клієнта про наявність/відсутність публічних обтяжень його майна призведе до скорочення обсягів кредитування реального сектора економіки.

Вимоги «Інформаційного центру» про надання запитів на паперових носіях і передоплату кожної операції у НАБУ вважають неправомірними, оскільки ті суперечать як законодавству України, так і угодам, укладеним між банківськими установами та ДП «Інформаційний центр» як адміністратором ДРОРМ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238