Алжир закрив кордон з Малі через ескалацію військового конфлікту в сусідній державі. Цю інформацію підтвердив прес-секретар алжирського міністерства закордонних справ Амар Бєланов, повідомляє Agence France-Presse.

Заява була зроблена в кінці дводенного візиту прем'єра перехідного уряду Малі Джанго Сіссоко в Алжир. Про інші результати переговорів не повідомляється, пише Associated Press.

Конфлікт на території Малі почався навесні 2012 року. Тоді внаслідок повстання на півночі країни до влади прийшли сепаратисти-туареги, яких потім змінили бойовики з угрупування «Ансар-ад-Дін», за деякими даними, пов'язані з «Аль-Каїдою». Поступово останні почали намагатися розширити свій вплив і 10 січня 2013 р. захопили місто Конна, яке відкривало їм шлях у південну частину країни.

Влада Малі попросила підтримки у іноземних держав, і вже 11 січня Франція ввела свій військовий контингент. При повітряній підтримці французів урядовим військам того ж дня вдалося повернути Конну під свій контроль.

Допомогу Малі, в тому числі фінансову, надали і кілька африканських країн, включаючи Алжир.

Кордон між Малі й Алжиром має протяжність більше тисячі кілометрів і проходить в пустелі. Він знаходиться на півночі Малі, де розташовані основні сили бойовиків, які підняли повстання. Очікується, що, коли повстанців відтіснятимуть далі на північ, вони будуть намагатися перетнути кордон.

Як повідомляв ForUm, Рада безпеки ООН підтримала втручання Франції у збройний конфлікт в Малі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201