Франція отримала повну підтримку своєї військової операції в Малі від Ради безпеки ООН.

На надзвичайній нараді СБ ООН, яка відбулася в Нью-Йорку, генеральний секретар Пан Гі Мун, зокрема, висловив сподівання, що інтервенція Франції допоможе відновити «конституційний порядок і територіальну цілісність Малі».

Після закінчення засідання постійний представник Франції в ООН Жерар Аро заявив, що Париж розраховує на швидке розміщення в Малі контингенту військ Африканського союзу.

Коментуючи підсумки засідання Ради безпеки, Аро зазначив, що французька операція не замінює собою розміщення в Малі африканських сил AFISMA.

Нагадаємо, прийнята у грудні 2012 року резолюція Ради безпеки ООН дозволяє силам Африканського союзу в складі 3 тисяч чоловік допомогти армії Малі витіснити сили туарегів і ісламістів з територій на півночі країни, захоплених ними після військового перевороту в березні, передає «ВВС».

Раніше міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус заявив, що Париж не візьме на себе роль єдиного гаранта безпеки в регіоні. Однак французькі ЗМІ припускають, що військова присутність Франції в Малі швидко зростатиме, і триватиме довго.

Париж вже послав у Малі 550 військових, а в найближчі дні їх кількість може зрости до 2,5 тисяч.

Ситуація в Малі серйозно загострилася на початку січня. Бойовики екстремістських угруповань, які окупували північні райони країни, зробили кілька вилазок, атакувавши урядові війська.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

310