Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, пропонує поетапне підвищення тарифів на тепло- і водопостачання, а також водовідведення з приведенням їх до економічно обґрунтованого рівня до 1 січня 2015 року, повідомили в прес-службі регулятора.

Про це йдеться в проекті постанови Кабінету міністрів «Про затвердження Положення щодо встановлення тарифів у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення з відхиленням від економічно обґрунтованого рівня».

Документ розроблено Нацкомпослуг та внесено на розгляд Кабінету Міністрів.

За словами голови Нацкомпослуг Валерія Саратова, документ містить порядок поступового поетапного приведення тарифів на тепло і воду для населення до економічно обґрунтованого рівня. Коригування тарифів здійснюватиметься поетапно шляхом встановлення тимчасових, нижче економічно обґрунтованих, тарифів.

У прес-службі комісії зазначили, що до прийняття цього положення регулятор не мав права встановлювати тарифи, які нижчі від економічно обґрунтованих. Це означає, що комунальні тарифи необхідно було б підвищувати на 50% і більше. Але з початком дії тимчасових тарифів підвищення плати за комунальні послуги буде обмежено і чітко регламентовано, йдеться в повідомленні.

«Тарифи не можуть бути збитковими - це призведе до руйнування підприємств. Але значна частина населення не може платити ринкову ціну комунальних послуг. Тому і була обрана модель встановлення тарифів нижче рівня собівартості. Різниця покриватиметься з бюджету», - сказав Саратов.

Передбачається, що кількість етапів коригування тарифів визначатиметься для кожного підприємства індивідуально, залежно від коефіцієнта граничної зміни тарифу. Цей коефіцієнт буде затверджувати Кабмін на підставі макроекономічних показників і темпів економічного зростання.

За даними регулятора, на 14 січня 2013 р., в середньому по Україні тарифи на теплову енергію для населення покривають 70% собівартості виробництва, на воду - 60%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

618