Смог у китайській столиці Пекіні вже котрий день тримається на критичній позначці. Місцева влада рекомендує жителям міста не залишати будинки без особливої ​​ необхідності, а також не відчиняти вікна.

Зараз, за ​​ даними екологів, індекс забруднення повітря в китайській столиці коливається між 176 і 442. Чистим повітря вважається при значенні індексу 50 і нижче, а небезпечним для життя - коли індекс варіюється від 301 до 500, передає РІА «Новости».

 
 
У деяких китайських ЗМІ з'явилися заклики до уряду чесно повідомляти про рівень забрудненості повітря і не приховувати дані про масштаб проблеми. Багато жителів міста покладаються на оцінки забрудненості повітря, які публікуються американським посольством, оскільки вважають їх більш точними, ніж офіційні дані.

При цьому у районі посольства США у Пекіні рівень забруднення повітря зараз складає 728. Цей показник значно перевищує допустимі норми. Основна причина забруднення повітря у КНР - високий рівень індустріального виробництва і використання вугілля як головного джерела енергії в країні.

 
 
У зв'язку з погіршенням екологічної ситуації жителям Пекіна, особливо літнім людям і дітям, вже кілька днів рекомендується не виходити на вулицю. Щонайменше до вівторка у початкових і середніх школах Пекіна скасовані всі спортивні заходи і заняття на вулиці.

У неділю, щоб, по можливості, поліпшити ситуацію, влада міста закрила 28 великих будівельних майданчиків, була скорочена робота 54 промислових підприємств. Зокрема, як пише в понеділок Сіньхуа, у неділю про тимчасове припинення виробництва у зв'язку з напруженою екологічною ситуацією оголосив розташований у передмісті Пекіна Шуньї завод корейської автомобільної компанії Hyundai Motor.

За оцінкою фахівців, однією із головних причин поганого повітря в Пекіні є велике число автомобілів. За найскромнішими підрахунками, на 20 мільйонів постійних жителів у Пекіні припадає 5,2 мільйона машин. Крім цього, старий житловий фонд столиці, а також прилеглі до неї села до теперішнього часу опалюються вугіллям, через що у зимовий період цілі райони Пекіна оповиті специфічним запахом і сірим димом.

З першого січня 2013 року китайська влада почала відкриту публікацію даних про вміст у населених пунктах країни дрібних брудних часток, індексу РМ 2,5. Раніше відомості про реальну екологічну ситуацію у найбільших містах КНР, Пекіні, Шанхаї, Гуанчжоу можна було дізнатися на сайтах американських дипломатичних відомств, які проводять моніторинг екологічної обстановки на своїй території. Різниця в отриманих ними показниках і тими, що публікували китайські відомства, викликали хвилю обурення у широкої громадськості.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

698