Європейський Союз зацікавлений у створенні тристороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою за участю України, ЄС і Росії. Про це в інтерв'ю «Українським новинам заявив» голова представництва України при Євросоюзі Костянтин Єлісєєв.

«ЄС зацікавлений в участі у створенні спільного консорціуму з Україною і Росією, тобто у тристоронньому форматі, але, звичайно, Брюссель розуміє, що для залучення ЄС до цього проекту повинна бути, перш за все, політична воля української і російської сторін. На сьогоднішній день, наскільки я розумію, українська сторона зацікавлена ​​у залученні Європейського Союзу до цього проекту. Але, звичайно, це питання і українсько-російських відносин, і відносин Росія - ЄС», - сказав він.

Єлісєєв також зазначив, що інтерес Євросоюзу до тристороннього формату консорціуму підтверджувався під час його зустрічей з комісаром Євросоюзу з енергетики Гюнтером Оттінгером.

«Мої контакти з комісаром ЄС з питань енергетики паном Оттінгером свідчать про зацікавленість Європейського Союзу у тристоронньому співробітництві щодо газотранспортної системи України. Яскравим прикладом щирої зацікавленості є те, що Євросоюз готовий сприяти мобілізації ресурсів міжнародних фінансових інститутів на модернізацію ГТС України», - заявив посол.

За його словами, зараз на завершальній стадії перебуває пілотний проект щодо модернізації ГТС на ділянці «Уренгой-Помари-Ужгород». «Це чіткий сигнал з боку Брюсселя про те, що ЄС розуміє цінність української газотранспортної системи та важливість своєї участі у такому тристоронньому форматі», - підсумував Єлісєєв.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що ЄС не займає активну позицію у питанні модернізації української ГТС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

231