За прогнозами соціологів, цього року в українські вузи спробують вступити 311,5 тисячі абітурієнтів.

Про це, як передає кореспондент ForUm’y, у ході «круглого столу» на тему «Кому і чому заважає ЗНО: роль незалежного оцінювання в українській освіті» повідомила директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева.

У свою чергу, народний депутат фракції ВО «Батьківщина», голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич заявила, що зовнішнє незалежне оцінювання буде врегульоване законодавчо.

Політик підкреслила, що завдання профкомітету Верховної Ради України - провести протягом 3-4 місяців парламентські слухання про вищу освіту в Україні, а також законодавчо врегулювати ЗНО.

Вона підкреслила, що незалежне оцінювання існує в різних країнах і є «ознакою цивілізованості в освіті».

У тому, що ЗНО необхідне українській освіті, впевнений і директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук. Він стверджує, що ЗНО потребує вдосконалення змісту тестів, впровадження різнорівневих тестів, а також удосконалення організації їхнього проведення.

Експерт альянсу «Програма сприяння зовнішньому тестуванню в Україні» (USETI) Володимир Ковтунець додав, що ЗНО за роки існування дало можливість відчути якість освіти окремих вузів. «Воно показало, хто кращий, а кого потрібно закривати», - сказав він.

Що стосується ставлення суспільства до ЗНО, то, за словами соціолога Ірини Бекешкіної, соціологічні дослідження свідчать про формування в Україні стабільної громадської думки відносного підтримки ЗНО як вирішального критерію для вступу до вузів.

«ЗНО ставить людей у рівні умови. Дає шанс кожному... Рівний доступ до вищої освіти не всім подобається», - підкреслила соціолог.

Як повідомляв ForUm, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту заявляє про обов'язковість подання абітурієнтами для вступу до вузу у 2013 році виключно копій своїх документів, а не оригіналів.

Нагадаємо, у процедуру проведення зовнішнього незалежного оцінювання будуть внесені зміни. Зовнішнє незалежне оцінювання 2013 року почнеться 3 червня з тесту з хімії та закінчиться 27 червня тестом зі всесвітньої літератури.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

374