Вперше з 1961 року кубинці зможуть вільно відправитися за кордон без спеціального дозволу влади.

Закон, що скасовує «виїзні візи», набув чинності на Кубі у понеділок, 14 січня.

Тепер для виїзду за кордон повнолітньому кубинцеві достатньо мати дійсний паспорт, авіаквиток і візу країни призначення, якщо вона потрібна.

Раніше для цього був необхідний спеціальний дозвіл влади і запрошення приймаючої сторони. Для оформлення виїзних документів треба було сплатити близько 300 доларів, що у 15 разів вище офіційної середньої зарплати в країні, передає РІА «Новости».

«Невиїзними» були, зокрема, десятки тисяч медичних працівників, а фахівці з вищою освітою повинні були погоджувати поїздку з профільним міністром.

Зняття цих заборон стало серйозною зміною у житті острова, влада якого обмежила право громадян залишати свою країну невдовзі після комуністичної революції.

При цьому низка обмежень залишається у силі для спортсменів і деяких категорій фахівців, які вважаються особливо важливими для Куби. Крім того, поки не ясно, чи зможуть за новим законом покинути країну дисиденти.

Кубинська влада також полегшила тимчасовий в'їзд в країну для тих, хто нелегально покинув Острів Свободи після 1994 року, коли були підписані міграційні угоди з США. Крім того, ті, хто виїхали у віці до 16 років, тепер можуть повернутися для догляду за старими або хворими родичами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

236