Гостинний двір і ще 30 будинків історичного Подолу отримали правовий статус комплексу пам'яток містобудування місцевого значення. Відповідний наказ Міністерство культури видало 21 грудня у відповідь на клопотання Київської міської державної адміністрації.

«Повернення Гостинному двору статусу пам'ятки забезпечує правовий захист цього об'єкта, - заявив голова КМДА Олександр Попов. - Щоб попередити руйнування будівлі, потрібно якомога швидше провести реставраційні роботи. Але їх треба виконати так, щоб зберегти історичну цінність об'єкта, а також культурний простір, який сформувався на його площах та навколо нього».

Тому глава міськдержадміністрації ініціював проведення громадських слухань з питань проекту реставрації і наполягає на участі у цих слуханнях професійних експертів, народних і міських депутатів, громадських і культурних діячів і організацій столиці.

У КМДА нагадали, що 30 жовтня 2012 року Головне управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації направило у Міністерство культури облікову документацію для вирішення питання про внесення комплексу нерухомих пам'яток Контрактової площі до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам'ятки містобудування місцевого значення. У цей комплекс був включений і Гостинний двір.

Наказом від 21 грудня Міністерство культури визнало комплекс пам'яткою і внесло його до державного реєстру. Всього в комплекс нерухомих пам'яток Контрактової площі включено 30 будівель, з яких 6 - пам'ятки національного значення, 10 - місцевого, 3 - нещодавно виявлені об'єкти.

Протягом 2005-2012 рр. КМДА підготовлено і передано на розгляд Міністерства культури 905 комплектів облікової документації про внесення відповідних об'єктів до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Щодо 720-ти подань вже прийняті позитивні рішення.

Нагадаємо, між охороною території Гостинного двору та активістами громадських організацій, які виступають проти забудови архітектурної споруди, час від часу стаються бійки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

255