У грудні індекс споживчих цін зріс на 0,2% в порівнянні з попереднім місяцем, а за підсумками 2012 року споживчі ціни в Україні знизилися на 0,2% (вперше з 2002 року), повідомляється на офіційному сайті НБУ.

Основним чинником низхідної динаміки ІСЦ у 2012 році стало здешевлення сирих продуктів на 4,6%. Ціни на продукти харчування знизилися на 2,9% за рік за рахунок високого рівня пропозиції на внутрішньому продовольчому ринку, яке було забезпечене високим урожаєм плодоовочевої продукції та розвитком інфраструктури зберігання та реалізації продовольчих товарів.

Крім того, за даними Нацбанку, на світових ринках також спостерігалося зниження цін на продовольчі товари. Подорожчання сирих продуктів на 0,2% стало основним чинником зростання небазової інфляції у грудні на 0,3% в порівнянні з попереднім місяцем. Всього небазова інфляція за рік зменшилася на 1,3%.

Адміністративно регульовані ціни за місяць зросли на 0,4%, а за рік - на 3,2% в основному внаслідок підвищення цін на алкогольні напої та тютюнові вироби.

Річні темпи зростання вартості палива сповільнилися до 6,9% (з 30,9% за підсумками минулого року) у зв'язку зі стабілізацією світових цін на нафту, а в порівнянні з попереднім місяцем знизилися на 0,2%.

Рівень базової інфляції за рік знизився до 0,8% (з 6,9% за підсумками попереднього року), а в грудні склав 0,1%. Зростання цін на продукти з високим ступенем обробки та послуг, що входять до складу базового ІСЦ, за рік істотно сповільнилося, а вузький базовий ІСЦ знизився на 1,0% (переважно завдяки стабільному обмінному курсу та низькій інфляції в основних торгових партнерів).

В умовах ослаблення зовнішнього попиту на продукцію основних експортно орієнтованих виробництв індекс цін виробників у річному вимірі знижувався протягом всього 2012 року до 0,3%.

Зниження цін на світових сировинних ринках сприяло здешевленню продукції металургії (на 5,1% за рік) і неенергетичних корисних копалин (на 24,6%), що зумовило зниження цін у добувній промисловості на 11,6% за рік.

Всього серед компонентів ІЦВ у 2012 році зросли ціни у виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води - на 9,1%.

У грудні ІЦВ істотно знизився - на 1.5%. Основним чинником цього стало здешевлення електроенергії на 6,7% і зниження цін у видобуванні паливно-енергетичних корисних копалин на 1,4%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

407