Експерти прогнозують скорочення випадків корупції після введення Національним банком України граничної суми готівкових розрахунків.

«У числі наслідків обігу готівки - підтримка корупції, розквіт ухилення від сплати податків, низький рівень пенсійного та медичного забезпечення, а також звичка громадян сприймати цей факт як належне. Перш за все, тіньова економіка стимулюється високим рівнем готівкових розрахунків (75-80%). Коли вносяться пропозиції щодо запровадження будь-яких обмежень на готівкові платежі, в основному обговорення прямує у бік оцінки, наскільки це підтримає банківський і фінансовий сектори. І це дійсно станеться при грамотному впровадженні таких обмежень», - зазначила заступник директора Інституту інноваційного підприємництва, доцент Київського Національного економічного університету (КНЕУ) Валентина Лаврененко.

На її думку, основним способом боротьби з корупцією завдяки нововведенню може стати контроль за рухом грошей у державі.

«Це один із варіантів боротьби з корупцією за рахунок більшого контролю руху грошей. Як варіант - через 5 років розрахунки на суму більше однієї тис. доларів в еквіваленті - тільки безготівкові. У такому разі на державному рівні виникне можливість створення контролю за реальними доходами і витратами, їх зіставлення і створення потужного механізму аналізу походження доходів. Очевидно, що торкнеться це, в першу чергу, тих, хто має достатньо високі доходи і, відповідно, високі витрати, і не зовсім прозорі джерела їхніх надходжень», - вважає фінансист.

Думку про те, що введення граничної суми готівкових розрахунків сприятиме ефективному контролю за обігом коштів у державі, поділяє і доцент Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, кандидат економічних наук Надія Циганова.

«Це дасть можливість державі контролювати доходи, перш за все, державних службовців, і оптимізувати податкову систему. Вони повинні декларувати не лише свої доходи, але і витрати», - переконана фахівець.

На думку вченої, введення граничної суми готівкових розрахунків сприятиме боротьбі з «брудними грошима» та ухилянням від податків.

«У розвинених країнах частка готівки у грошовій масі не перевищує 5-6% і має тенденцію до скорочення. Органи монетарного регулювання підтримують розвиток безготівкових розрахунків, зокрема, обмежуючи суми готівкових платежів. Ці заходи також застосовуються у системі фінансового моніторингу відмивання «брудних грошей» і ухилення від сплати податків», - резюмує Циганова.

Нагадаємо, що у вересні 2012 року Верховна Рада України дозволила НБУ обмежувати граничні розрахунки готівкою. Також наприкінці минулого року екс-глава НБУ, а нині перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов на зустрічі з журналістами повідомив, що рішення про встановлення граничної суми готівкових розрахунків буде прийняте у 2013 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

303