Експерти констатують, що українці останнім часом почали позитивно ставитися до потенційного введення 10% збору до Пенсійного фонду від продажу іноземної валюти.

«Раніше я належав до скептиків, які були впевнені, що у 2012 Україну очікує девальвація. Але Нацбанк відзначився креативом, адже йому вдалося утримати курс від обвалу, головним чином завдяки обіцянкам ввести 10% збір до Пенсійного фонду від продажу іноземної валюти. В результаті ефективної піар-кампанії, в якій не останню роль зіграла робота з шановними експертами, регулярні публікації на сайті НБУ, відеоінтерв'ю зі своїми фахівцями, роз'яснення переваг від новації сприяли тому, що ставлення до неї поліпшилося», - вважає начальник відділу економічних досліджень Erste Bank Мар'ян Заблоцький.

При цьому, на думку фінансиста, зазначений збір, окрім медіа-ефекту, мав ще й стабілізаційний вплив на гривню. «Адже наприкінці року обсяги купівлі та продажу іноземної валюти майже зрівнялися. Цьому, безумовно, сприяла ідея ввести такий збір», - додав аналітик.

У свою чергу, голова правління «Укргазбанку» Сергій Мамедов вважає, що населення вже втомилося від економічно необґрунтованих коливань курсу, джерелом яких є валютні спекулянти. На його думку, їх і повинно покарати введення збору в Пенсійний фонд.

«На сьогоднішній день на валютному ринку склалася така ситуація, що необхідно вживати термінових заходів для стабілізації курсу гривні. Через посилений тиск валютних спекулянтів традиційних методів підтримки національної грошової одиниці вже явно недостатньо. Якщо регулятор буде бездіяльним, програють і держава, і фінансові установи, і громадяни. Думаю, нікому із нас не хотілося б повторення 2008 року. Українці це розуміють, а тому адекватно сприймають таку новацію», - резюмує банкір.

Нагадаємо, що 3 грудня депутат Верховної Ради Валерій Шаманов (позафракційний) запропонував парламенту ввести збір до Пенсійного фонду з продажу фізичними особами готівкової валюти у розмірі 10% суми угоди. У той же час голова комітету НБУ з протидії нечесним валютним операціям Юрій Горшков завив, що саме Центробанк виступив ініціатором введення 10% збору до ПФ з продажу фізособами інвалюти замість 15%, як це було заявлено раніше.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258