Болівія повертається у список країн-учасниць Єдиної конвенції про наркотичні засоби, домігшись від ООН важливого для себе винятку, – тепер громадяни цієї південноамериканської країни можуть офіційно вирощувати і жувати листя коки.

Президент Болівії Ево Моралес, який активно добивався легалізації рослини, вже назвав це великим досягненням, оголосивши про те, що у наступний понеділок в країні пройдуть народні урочистості з цього приводу, передає «ИТАР-ТАСС».

Гучні дебати навколо традиції жування коки - сировини для приготування кокаїну - почалися більше 30 років тому, коли Болівія приєдналася до Єдиної конвенції про наркотичні засоби. Угода зобов'язувала країну «зав'язати» зі шкідливою звичкою протягом 25 років з моменту ратифікації міжнародного договору. Однак болівійці продовжують вживати коку як у сирому вигляді, так і у вигляді різноманітних напоїв і приправ. На свій захист вони нагадують про те, що робили це впродовж століть, і не мають наміру відмовлятися від тонізуючого ефекту рослини за жодних умов.

Щоб продемонструвати свою рішучість, Болівія торік призупинила свою участь у конвенції, зіткнувшись з небажанням низки країн внести у документ застереження, яке дозволяє її жителям жувати коку. ООН, розуміючи небезпечні наслідки цього демаршу у вигляді зростання потоку кокаїну із латиноамериканської країни (площа посівів коки у Болівії становить близько 27 га), оголосила проведення додаткових консультацій з цього питання.

Для того, щоб заблокувати запит Болівії, третина із 183 країн-учасниць антинаркотичної угоди повинні були впродовж року надати свої заперечення з цього приводу.

«12-місячний період для заперечень завершився 10 січня. Із 183 держав, які ратифікували або приєдналися до цієї конвенції, лише 15 висловилися проти запиту Болівії. Це США, Великобританія, Швеція, Італія, Канада, Франція, Німеччина, Росія, Нідерланди, Ізраїль, Фінляндія, Португалія, Ірландія, Японія і Мексика», - повідомив заступник офіційного представника Генерального секретаря ООН Едуардо Дель Буей.

За його словами, адміністративний глава всесвітньої організації вже отримав із рук представників Болівії документ про приєднання країни до міжнародного договору. «У відповідності зі статтею 41 конвенції, вона набуде чинності для Болівії 10 лютого 2013 року», - підкреслив він.

Проти внесення для Болівії винятків у конвенцію про наркотичні засоби рішуче виступала Росія. 9 січня президент РФ Володимир Путін вніс до Держдуми законопроект про заперечення Росії проти застереження Болівії до Конвенції ООН про наркотики. З документа випливає, що такий крок «створить небезпечний прецедент, який може бути використаний іншими державами з метою створення для своїх країн більш ліберального режиму в галузі контролю над наркотиками», а також загрожує збільшенням обсягів їхнього нелегального обігу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

312