У Чернівцях створять міжнародний центр хасидів, повідомили у прес-службі Чернівецької міськради.

Вчора відбулося засідання комісії з розгляду звернення релігійної організації «Громада релігії Ружин Садгора», створеної за розпорядженням Чернівецького міського голови від 03.01.2013 р. №02-р, про передання їй у безоплатне користування культових будівель за адресою: м.Чернівці, вул.Торез, 192-Г, які на правах власності належать територіальній громаді м.Чернівці.

Зазначені нежитлові будівлі розташовані у межах історичного ареалу «Садгора» м.Чернівці та є пам'ятками архітектури місцевого значення (Синагога, сер. ХІХ ст., Житло рабина, поч. ХХ ст.), які взято під охорону держави розпорядженням представника Президента України від 23.03 .1994 р. №161.

Поруч, на вул. Яна Нелепки, розташоване єврейське кладовище, що займає площу більше 14 гектарів. Тут розташована могила цадика Фрідмана, яка є предметом паломництва хасидів із усього світу (кладовище постійно відвідують іноземці зі США, Великобританії, Румунії). Благоустроєм кладовища займався благодійні фонд «Від серця до серця», благодійний фонд «Мір'єм» займається місцем поховання цадика - огілем.

Садгірська синагога-резиденція Фрідмана на сьогодні внесена у туристичні маршрути м.Чернівці, проводяться екскурсії.

В даний час будівлі перебувають у незадовільному технічному стані, розпочаті ремонтно-реставраційні роботи на зазначених об'єктах культурної спадщини м.Чернівці не завершені, проводяться науково-дослідні роботи.

Враховуючи унікальну історичну, духовну та культурну цінність колишньої резиденції Садгірського цадика і некрополя біля неї, комісією будуть відпрацьовані умови передання у безоплатне користування культових будівель на вул. Торез, 192-Г, м.Чернівці зі створенням Міжнародного Центру хасидів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

290