Мохаммед Абді Хасан, один з найактивніших лідерів сомалійських піратів, 10 січня оголосив про відхід від справ, повідомляє Agence France-Presse.

«Після восьми років піратства я вирішив оголосити про завершення цього роду діяльності. Відтепер я більше не братиму участь у кримінальних підприємствах», - заявив Хасан.

При цьому він розповів, що після його заклику «багато хто з колег» також залишили піратство.

Хасан імовірно заробив пристойний стан на захопленні торгових суден в Індійському океані. Як правило, за їх звільнення власники віддавали викуп у кілька мільйонів доларів.

Зокрема, люди Хасана стояли за захопленням українського суховантажу «Фаїна», на борту якого перевозилася зброя. Вони ж викрали саудівський супертанкер «Сіріус стар». Обидва рази за звільнення суден і команди доводилося платити викуп, пише «Lenta.ru».

Сомалійський регіон Хобіо з початку 1990-х років став неофіційною столицею піратів, які грабували й брали в полон торговельні судна, що проходили повз. Незважаючи на негативні наслідки для світового судноплавства та страховиків, економіка цього регіону завдяки піратству почала динамічно розвиватися, що сприятливо позначилося на рівні життя місцевого населення.

В останні три роки через зростання доходів від іншої діяльності і появи в морі патрулів ВМС різних країн світу піратство в Сомалі пішло на спад.

Alpha

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

286