Податок на нерухомість платитимуть як фізичні, так і юридичні особи.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив директор департаменту оподаткування фізичних осіб Міністерства доходів і зборів В'ячеслав Бусарєв.

«Він стосується житлового фонду, включаючи житлові будинки, прибудови до них, садиби, котеджі, квартири, кімнати у багатосімейних квартирах. Важливо, що для фізосіб передбачено низку пільг: новий податок не торкнеться квартир і будинків площею менше 120 кв м та 250 кв м відповідно. Однак якщо у власності у людини кілька об'єктів житлової нерухомості, то пільга буде стосуватися лише одного з них», - сказав чиновник.

За його словами, податок сплачуватиметься раз на рік. До 1 липня 2013 р. фізособи-платники отримають податкові повідомлення-рішення про суму податку, а також платіжні реквізити. При незгоді платника з розрахунками Податкової він має право звернутися до неї для звірки.

Платити податок треба буде щоквартально до 30 числа першого місяця наступного кварталу. Юридичні особи будуть самостійно розраховувати суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого подавати декларацію податковим органам за місцезнаходженням об'єкта нерухомості, сказав фахівець.

Тим часом, податок на нерухоме майно може бути сплачений у розстрочку.

За його словами, для цього платникам податку потрібно подати відповідне звернення за місцем проживання та документально обґрунтувати таку потребу. Після цього може бути прийнято відповідне рішення про сплату податку частинами протягом року.

Нагадаємо, в Україні 1 січня цього року набув чинності податок на нерухомість.

Андрій Боярунець,

Alpha

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

287