Кабмін і Національний банк не зацікавлені у зниженні курсу гривні, а тому будуть підтримувати його стабільність, координуючи зусилля. Таку думку висловили опитані банкіри, пише «LB.ua».

За словами експертів, у нинішній ситуації зниження курсу нацвалюти нашкодить українській економіці, яка гостро потребує кредитних та інвестиційних вливань. Стабільність гривні стане пріоритетом влади.

«Національний банк і Кабмін зацікавлені в активізації гривневого кредитування, що потребує зниження ставок за кредитами і депозитами у нацвалюті. В умовах девальваційних очікувань, вирішити таке питання Нацбанку буде непросто», - зазначив у розмові з Maanimo.com директор департаменту фінансових ринків АТ «Ерсте Банк» Роман Бондар.

Фінансисти очікуються, що чиновники не обмежаться окремими заходами, а вдадуться до цілого комплексу заходів щодо стабілізації курсу гривні. Після призначення першим віце-прем'єром нацбанківського дуету Сергія Арбузова (колишній голова НБУ) і Сергія Прасолова (голова Ради Нацбанку), банкіри розраховують на ще більш злагоджену взаємодію Кабміну і Центробанку.

«Уряду в частині забезпечення стабільності національної валюти слід стимулювати внутрішнього товаровиробника: як експортерів - приплив валюти в країну, так і виробника, який продає товари на внутрішньому ринку - імпортозаміщення. Необхідно також посилювати законодавчу базу, щоб призупинити відтік валюти в офшори», - підкреслив заступник голови правління – скарбник «Банку Національний кредит» Дмитро Власов.

Якщо одні заходи дадуть швидкий ефект, то результат від інших економіка відчує не раніше, ніж через півроку-рік. «На жаль, оперативно впровадити у практику політику імпортозаміщення за короткий період часу проблематично. Можливо, лише почати з деяких обмежень», - зазначив Бондар.

Очікується, що урядові новації будуть проводитися синхронно із заходами Нацбанку. «Це можуть бути ті ж інструменти, що НБУ застосовував і раніше: валютні інтервенції, збільшення обсягу обов'язкового продажу валютної виручки і т.д.», - сказав Власов. Банкіри розраховують, що координація дій Кабміну і Нацбанку дозволить звести до мінімуму курсові перекоси у 2013 р.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

204