З помпою запущений у жовтні троєщинський швидкісний трамвай може далі не піти. Єдиний вид транспорту, що дозволяє добратися з Троєщини на Правий берег, оминаючи пробки, за два місяці роботи накопичив мільйонні борги за електрику. Про це пише газета «Bзгляд».

«У нас у депо кажуть, що «Київенерго» ось-ось перестане подавати напругу для обслуговування лінії», - розповів виданню один із вагоновожатих. Його побоювання підтверджують і в Київраді.

«Трамвайна лінія на Троєщині вважається неприбутковою. «Київпастранс» зазнає збитків не менше мільйона гривень. Виходячи з того, що у міста в цьому році грошей немає, чиновники «з жалем» можуть заявити, що трамвай доведеться закрити», - прогнозує найближче майбутнє депутат Київради Тетяна Меліхова.

Нагадаємо, троєщинський трамвай з 25 жовтня по сьогоднішній день безкоштовно ходить від Милославської вулиці до платформи міської електрички «Троєщина-2», хоча спочатку заявлялося, що вже у листопаді проїзд стане платним. Бонусні дні голова КМДА Олександр Попов назвав «подарунком для жителів Троєщини». Далі передбачалося, що на трамвай і електричку будуть продавати єдиний квиток вартістю 2 грн. Але, на радість пасажирів, кондуктори у вагонах так і не з'явилися.

Тим часом від щедрості міських чиновників потерпає і бюджет міської електрички. Адже у трамвайної зупинки і залізничної платформи - один вхід, і пасажири трамвая висаджуються і заходять в електричку без додаткової оплати, минаючи турнікети. Формально вони мають право безкоштовно проїхати лише до платформи «Петрівка», а подальший шлях в електричці зобов'язані оплатити, але на ділі сотні пасажирів їдуть далі (по суті - «зайцями»), оскільки контролери у міській електричці - рідкість.

Втім, схоже, радіти троєщинцям залишилося недовго. У «Київпастрансі» прямо на запитання про розмір боргу за електрику не відповідають, чиновники мимрять, що прорахувати конкретну суму неможливо. Але водночас з радістю розповіли, що на швидкісному трамваї проїхалися вже 650 тис. киян, 500 тис. із яких пересідали на електричку (разом із розрахунку 1,7 грн за проїзд електричка недорахувалася 850 тис. гривень).

«Порушувати питання про виділення коштів на функціонування лінії швидкісного трамвая вважаємо доцільним після затвердження бюджету столиці на 2013 рік», - йдеться в офіційній відповіді Департаменту транспортної інфраструктури КМДА.

У свою чергу, у «Київенерго» повідомили, що боргів у «Київпастрансу» далеко не один мільйон і не тільки за трамвай на Троєщину. «Поки питання вирішуються у договірному порядку. Існують ще суди. Відключення, звичайно ж, крайній захід», - заявили у прес-службі компанії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247