Перший квартал 2013 р. продовжить основні минулорічні економічні тренди. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, в ході прес-конференції на тему: «Про цінову ситуацію в Україні за підсумками 2012 року» заявив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

За словами економіста, це стосується і таких фінансових показників, як грошова база, грошова маса. «Так, грошова база у 2012 р. зросла приблизно на рівні 2011 р. (на 6,4%, монетарна маса збільшувалася повільніше (+12,5%, ніж у 2011 р., а обсяг гривні в готівковому обороті зріс лише на 5,3%, тобто зростав більш повільно, ніж грошова маса в цілому», - сказав фінансист.

Крім того, на його думку, інфляція у І кварталі і на весь рік буде пов'язана з дією інерції низької інфляції, а також зі збільшеною пропозицією продовольчих товарів (враховуючи високі врожаї останніх 2 років), з відносно низькою динамікою економічної активності, з дефляцією цін виробників . «Так, хоча урожай-2012 був менше попереднього, він не тільки не призвів до стрибка інфляції, але і дозволив продовжити цінове стримування за рахунок насичення пропозиції, що призвело до дефляції цін на продукти харчування», - зазначив банкір.

«А значить, у I кварталі 2013 р. інфляція в Україні з високою ймовірністю залишиться на рівні 2012 р.», - резюмував Литвицький.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

211