Стан економіки залежить не тільки від зростання ВВП, але і від доходів населення. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, в ході прес-конференції на тему: «Про цінову ситуацію в Україні за підсумками 2012 року» заявив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

За словами фінансиста, наприклад, у третьому кварталі 2012 р. (відносно третього кварталу попереднього року) реальні доходи населення зросли майже на 14%.

«Це означає, що в липні-вересні 2012 р. реальні доходи зростали приблизно на третину швидше, ніж роком раніше. Це сталося завдяки майже нульовій інфляції. Іншими словами, ослаблення інфляційного тягаря призводить до зростання доходів людей навіть при уповільненні зростання номінального ВВП», - зазначив Литвицький.

Відносно зарплат він додав, що за 11 міс. 2012 р. їх зростання в Україні досягло 14,7%, тоді як у січні-листопаді позаминулого року це було 8,5%.

«При майже нульовій інфляції це означає помітне зростання реальних доходів, які можуть бути використані на споживчий, а потім і на інвестиційний попит. У результаті в 2012 р. питома вага доходів населення у структурі формування ВВП вийшла на рівень 80% - це важливий показник ефективності економіки», - сказав фахівець.

На його переконання, для поліпшення економічної ситуації в Україні необхідні інвестиції.

«Крім того, важлива динаміка зайнятості. В цілому ж, якщо б ми не намагалися максимально послабити ціновий тиск, то у другому півріччі як би не отримати не тільки уповільнення економічної стабілізації, але і мінусових показників», - уклав Литвицький.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

218