В Україні немає «мінімального безпечного рівня» золотовалютних резервів, тому це не потрібно фінансовій системі.

Про це, як передає кореспондент ForUm’y, у ході прес-конференції заявив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

За словами економіста, вважається, наприклад, що подібні резерви мати не обов'язково при бездефіцитному держбюджеті та бездефіцитному платіжному балансі.

«Але це тільки один приклад. Насправді зростання або скорочення валютного запасу – умовна величина. Ми нічого не втрачали, оскільки нічого і не знаходили. Якщо Нацбанк продає інвалюту, значить, він вивільняє гривневі ресурси для рефінансування, роботи з цінними паперами. У 2012 р. ми діяли правильно, і у нас гідний рівень золотовалютного резерву», - зазначив фінансист.

За його даними, протягом минулого року в Україну надходило мінімум на $10-11 млрд більше, ніж виводилося. «Валютні інтервенції в основному закінчувалися тим, що валюта переходила із резервів у заощадження населення, включаючи небанківський сектор. Відтоку валюти із країни немає – щодо даного параметру у нас чистий приплив, так само, як і щодо прямих іноземних інвестицій, за зовнішніми запозиченнями. До речі, НБУ вже відновив поповнення резервів», - сказав експерт.

Він додав, що валюти в Україні цілком достатньо для виконання усіх зобов'язань, включаючи виплати міжнародними організаціям. «Хіба була у 2012 р. якась невиплата за зобов'язаннями? Або технічний дефолт? Ні. І в цьому році не буде», - запевнив фахівець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

231