Лівійський парламент одностайно проголосував за зміну офіційної назви країни, пише газета «Аш-Шарк аль-Аусат».

Стара назва «Велика Соціалістична Народна Лівійська Арабська Джамахирія», запроваджена при полковнику Муаммару Каддафі, була замінена на «Держава Лівія». Нове офіційне найменування Лівії, втім, є тимчасовим: його або підтвердять, або змінять з прийняттям нової Конституції країни.

Зміна офіційної назви країни дозволить прибрати із офіційних документів і з грошових знаків слово «Джамахирія», що асоціюється з поваленим диктатором.

«Джамахирія» була винайдена Каддафі, який запевняв, що це єдина державна система, де влада здійснюється безпосередньо народом. При цьому він визнавав, що навіть у такій системі буде «сильний вождь», який буде дещо більш впливовим, ніж інші співгромадяни. Саме таким «вождем» він, власне, і став, встановивши у Лівії режим одноосібної влади, пише «Lenta.ru».

Після 42 років правління Каддафі був повалений у результаті збройного повстання, а в країні встановлено перехідний демократичний режим. За даними місцевої влади, в ході громадянської війни було вбито 4 700 осіб, ще 2100 зникли безвісти.

Згідно з даними МВФ, у 2012 році Лівія стала країною з найбільш швидко зростаючою економікою у світі. У ході конфлікту 2011 року ВВП країни впав на 60 відсотків, але в 2012 виріс на 74 відсотки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246