Експерти відмічають стабілізацію курсу гривні через дефляцію, яка спостерігалася у 2012 році, пише «Ukranews».

«Відомо, що чим нижча інфляція, тим вища інвестиційна привабливість компаній в країні, а так само стабільніший і сильніший курс національної валюти», - розповів економічний експерт Дмитро Кисельов.

Погоджується з колегою співробітник кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин КНУ Марина Хмара, додаючи, що нинішні показники інфляції знижують вірогідність погіршення курсу гривні.

«У більшості випадків населення турбує вплив інфляції на курс національної валюти. Унаслідок фінансової кризи 2008 року будь-які коливання і зміни в економіці країни викликають ажіотаж і побоювання в обвалі гривні. Уряд намагається утримувати її курс на відповідному рівні, витрачаючи купу грошей і вводячи допоміжні механізми. Але низький базовий індекс споживчих цін уже протягом досить великого проміжку часу радикально не коливається, що знижує вірогідність погіршення курсу гривні», - зазначила експерт.

За словами доцента Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, кандидата економічних наук Надії Циганової, у короткостроковому періоді валютний курс у більшій мірі залежить від попиту і пропозиції валютного ринку.

«Така ситуація в майбутньому матиме позитивний вплив на валютний курс, оскільки в короткостроковому періоді валютний курс у більшій мірі залежить від попиту і пропозиції на валютному ринку, а в середньому і довгостроковому - від валютних паритетів, які в сучасних умовах формуються як паритети купівельної спроможності», - розповіла вона.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, дефляція в Україні за 12 місяців 2012 року склала 0,2%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206