Грузинські НУО, що виступають за дострокову відставку президента Михайла Саакашвілі, зібрали мільйон підписів на підтримку своєї вимоги. Про це пише «Коммерсант».

Яким чином може бути підтверджена достовірність підписів, які є в розпорядженні організаторів кампанії, видання не уточнює.

Днями представники НУО, які збирали підписи, провели мітинг біля президентської резиденції в Тбілісі. Вони збиралися вручити представнику президентської адміністрації меморандум з вимогою відставки Саакашвілі, але ніхто з адміністрації, як наголошується, до них не вийшов, повідомляє «Лента.ру».

Збір підписів за відставку Саакашвілі почався після жовтневих виборів, на яких перемогу отримала опозиційна коаліція «Грузинська мрія». Президент за підсумками цих виборів позбувся підтримки парламентської більшості та уряду (в країні був сформований новий Кабінет міністрів на чолі з лідером «Грузинської мрії», мільярдером Бідзіна Іванішвілі). І все таки, хоча вплив Саакашвілі зменшився, поки він зберігає за собою президентську посаду.

Чергові вибори в Грузії повинні пройти восени 2013 року. Представники «Грузинської мрії» ще до виборів заявляли, що домагатимуться дострокової відставки Саакашвілі. Лідер коаліції погрожував президенту імпічментом. Після виборів він знову зажадав, щоб Саакашвілі залишив свою посаду. Однак грузинський президент у цій ситуації отримав підтримку з боку Заходу (в ЄС і США позитивно оцінили поведінку Саакашвілі під час парламентських виборів, коли він визнав перемогу опозиції і не став заважати формуванню нового уряду). На цьому тлі Іванішвілі пом'якшив тон і заявив, що на достроковій відставці президента не наполягає.

Кампанія за відставку Саакашвілі в підсумку продовжилася неофіційно. Слід зазначити, що за конституцією Грузії процедура імпічменту президента може бути здійснена парламентом, за участю Верховного або Конституційного суду. Відставку глави держави за допомогою збору підписів основний закон не передбачає.

Прихильники Саакашвілі, зі свого боку, також організували збір підписів - в його підтримку. Завершити цю кампанію вони планують до кінця січня.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

274