Епідеміологи не виключають повернення в Україну штаму вірусу А (H1N1), більш відомого як свинячий грип, однак загрози спалаху епідемії і причин для хвилювань немає.

Про це повідомляє прес-служба КМДА, посилаючись на інформацію державної установи «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. Громашевського НАМН України».

Разом з тим, за даними медиків, у новому епідемічному сезоні 2012-2013 прогнозується сумісна циркуляція вірусів грипу А (H3N2), а саме: нового штаму А під назвою Вікторія, який поки не реалізував у нашій країні свої епідеміологічні властивості, і нового для України штаму вірусу грипу В (Вісконсін).

Медики зазначають, що підготовка до епідемічного сезону вимагає від населення пильності, своєчасної вакцинації, швидкого виявлення хвороби, ізоляції хворих і їх ефективного лікування. «Особливо пильними в цей період мають бути ті, хто належить до групи ризику. Це, зокрема, особи з хронічними захворюваннями (дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин), особи старше 60 років, які перебувають в інтернатах чи будинках престарілих, вагітні жінки, а також всі ті, хто перебуває в контакті з великою кількістю людей», - йдеться в повідомленні.

Лікарі нагадують, що основними симптомами грипу є раптове підвищення температури тіла, кашель (зазвичай сухий), головний біль, біль у горлі, м'язах і суглобах, сильне нездужання, нежить.

Щоб запобігти захворюванню, медики рекомендують проводити профілактичні заходи, спрямовані на зміцнення захисних сил організму, а саме занять фізичною культурою, загартовування, обмеження впливу шкідливих звичок, раціонального харчування.

Крім того, під час підйому захворюваності на грип слід обмежити відвідування місць великого скупчення людей, часто провітрювати приміщення і мити руки з милом, якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів.

Однак, зазначають в епідеміологічній службі, найбільш ефективним засобом профілактики хвороби є вакцинація.

Нагадаємо, у Києві нещодавно був зафіксований перший у поточному році випадок захворювання на свинячий грип.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238