Грузинський громадський рух «Патріоти» почав збір підписів на підтримку президента республіки Михайла Саакашвілі. Учасники руху опублікували у Facebook текст петиції, у якій стверджується, що, згідно з Конституцією Грузії, Саакашвілі повинен залишатися президентом до жовтня 2013 року.

Як заявляють автори петиції, ті, хто ставить під сумнів термін президентства Саакашвілі, діють проти держави і конституції, а також проявляють неповагу до тієї «великої частини населення, хто обрав Михайла Саакашвілі президентом країни». «Виходячи із цього, ми почали збирати підписи тих людей, для яких Конституція і закон понад усе», - йдеться у заяві організаторів акції, передає «Lenta.ru».

Збір підписів завершиться 20 січня.

Як уже повідомлялося, після того, як партія Саакашвілі зазнала поразки на парламентських виборах 1 жовтня 2012 року і уряд сформувала коаліція «Грузинська мрія» на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі, главу держави позбавили безлічі повноважень (їх перерозподіл на користь парламенту проходить відповідно до конституційної реформи). Одночасно багато соратників Саакашвілі піддалися кримінальному переслідуванню, а по всій республіці був ініційований збір підписів за імпічмент президенту.

Противники Саакашвілі також наполягають, що його президентський термін закінчується у січні 2013 року (п'ять років потому після обрання у 2008 році), тоді як насправді на чолі республіки він залишатиметься до наступних президентських виборів у жовтні. Така ситуація пов'язана з тим, що свій попередній п'ятирічний президентський термін Саакашвілі повністю не відпрацював, оскільки був переобраний у результаті дострокових виборів на декілька місяців раніше, ніж було заплановане голосування.

У 2008 році Саакашвілі набрав на виборах 53,47 відсотка голосів, а його найближчий переслідувач Леван Гачечиладзе - 25.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

319