Президент України Віктор Янукович вважає, що введення податку на валютообмінні операції повинно бути узгоджене з українськими громадянами. Нагадаємо, що зараз в уряді і Нацбанку активно обговорюється необхідність введення збору від операцій з продажу готівкової іноземної валюти, який може бути встановлений на рівні 10-15% від суми. За задумом ініціаторів нововведення, кошти направлятимуться до Пенсійного фонду.

«Необхідно приймати дуже акуратне і зважене рішення. Повинні бути враховані думки й інтереси всіх сторін - Національного банку, банків і громадян. Поки що єдиної думки щодо цього немає», - зазначив він.

Введення збору повинно знизити попит на іноземну валюту і сприяти зниженню спекулятивних операцій, які чинять серйозний тиск на курс національної валюти. Втім, Президент зазначив, що, завдяки вжитим під час головування Сергія Арбузова антикризовим заходам, Нацбанку поки і так вдається утримувати гривню від девальвації.

«Прогнозований курс - необхідна умова для стійкого розвитку економіки країни. Виходячи з цього я й оцінюю дії Національного банку України з утримання стабільності національної валюти, - зазначив Віктор Янукович. Незважаючи на спроби проведення спекулятивних атак на гривню, оперативність і зваженість дій Національного банку дозволила зберегти її стабільність. Останнім часом на готівковому валютному ринку обсяг купівлі іноземної валюти населенням практично зрівнявся з обсягом продажу, чого не вдавалося досягти впродовж багатьох років».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

270