Частково визнана Республіка Косово з 1 липня введе візовий режим для громадян 87 держав, включаючи Україну. Про це йдеться в постанові уряду Косово №12/108 від 14 грудня 2012 року.

Згідно з документом, видача віз здійснюватиметься в дипломатичних та консульських установах Косово.

Як виняток із загального правила передбачена можливість видачі візи на кордоні.

Громадяни тих країн, які в'їжджають в Косово, звільняються від зобов'язання мати при собі косовську візу, якщо вони володіють діючою багаторазовою шенгенською візою, передають «Українські новини».

Такі особи зможуть перебувати на території Косово протягом 15 днів.

Міністерству закордонних справ і Міністерству внутрішніх справ Косово доручено протягом 3 місяців з дня набуття чинності постанови затвердити процедуру видачі віз.

Постанова набирає чинності з дня підписання і почне застосовуватися з 1 липня.

Крім України, візовий режим запроваджується, зокрема, для громадян усіх країн колишнього СРСР, що не входять в Європейський Союз, а також для 45 країн Африки, 22 країн Азії (включаючи Китай та Індію), 4 острівних країн Карибського басейну і 4 країн Південної Америки.

Зараз діє безвізовий режим відвідування Косово для громадян всіх країн світу (90 днів без реєстрації).

Станом на дату підписання документа незалежність Косово була офіційно визнана мінімальною більшістю країн-членів ООН (на даний момент - 98 зі 193).

При цьому Україна незалежність Косово не визнає, формально розглядаючи його, таким чином, як територію Сербії, з якою діє безвізовий режим.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216